سه ماهه سوم
این آخرین بخش حاملگی است! تنها چند ماه مانده تا نوزادتان را در آغوش بگیرید. این سه ماه سرتان شلوغ خواهد بود. علاوه بر ادامه دادن آنچه از در شش ماه گذشته انجام میدادید _ تغذیه سالم، خواب کافی، ورزش ملایم، توجه به خودتان و برقراری ارتباط نزدیک با شریک زندگیتان_ نیاز است به آموزش خود و برنامهریزی برای تولد نوزاد و برنامههای پس از آن نیز بپردازید.
اولویت های شما:
۱. شرکت در کلاس های آموزشی مربوط به زایمان
دانش، قدرت است. هدف یک کلاس آموزشی زایمان، آماده سازی شما برای گرفتن بهترین تصمیم ممکن، با اطمینان کافی، فارغ از هرگونه سردرگمی است..
با سایر مادران درباره کلاسی که در آن شرکت کردهاند صحبت کنید. آیا کلاس برای آنها مفید بوده است؟ چرا؟ این کلاسها باید به شما کمک کنند خواستههایتان درباره فرایند تولد را مشخص و خودتان را آماده کنید.
برای اطمینان سعی کنید کلاسها چند هفته قبل از زمان مقرر برای زایمان تمام شوند تا اگر نوزاد زودتر به دنیا آمد آمادگی کافی داشته باشید.
۲. برای زایمانتان برنامهریزی کنید.
البته که نمیتوانید پیشبینی کنید آن روز دقیقا چطور پیش خواهد رفت. و احتمالا وقایع مو به مو با برنامهی شما منطبق نخواهد بود، زیرا هیچ بخشی از زندگی این گونه نیست و نوزاد شما هم برنامههای خودش را دارد. ولی اگر ندانید هدف و مقصدتان کجاست؛ از جای دیگری سر در خواهید آورد. برنامهریزی و هدف شما دست کم در شیوهی رخ دادن وقایع نقش خواهد داشت. در نتیجه برنامهریزی برای این اتفاق ایدهی خوبی است. با این کار حداقل تصویر مشخصی از شرایط ایدهآل دارید و فرصت بهتری برای خوش آمدگویی به فرزندتان، به شکلی که دلخواه شماست، برای ورود به این دنیا خواهید داشت.
۳. صحبت کردن با شریک زندگیتان را آغاز کنید.
اگر تاکنون این کار را انجام ندادهاید صحبت کردن درباره ایدههایتان در خصوص فرزندپروری را با او آغاز کنید. اگر قصد دارید فرزندتان در تخت شما بخوابد، یا تصمیمگرفتهاید نوزادتان تنها با شیر مادر تغذیه شود، لازم است همسرتان هم در جریان این موارد و دلایل شما برای انتخابتان قرار بگیرد. زیرا برای انجامشان به حمایت او نیاز دارید. با چک کردن بخش نوزاد و شیرخوار وبسایت میتوانید اطلاعاتی در مورد نوزادان تازه متولد شده و نیازهایشان کسب کنید.
۴. به این موضوع فکر کنید که بعد از تولد به چه نوع حمایتهایی نیاز دارید.
تصور کنید که در هفته اول به صورت شبانه روزی و هفت روز هفته در تختخوابتان مشغول مراقبت از نوزاد یا خوابیدن هستید. شما به این زمان نیاز دارید تا با نوزادتان پیوند برقرار کنید و شیوهی آرام کردن او را بیاموزید. در این زمان وقتی احساس درماندگی میکنید، حضور مادربزرگی که نوزاد گریان را آرام میکند دلگرمکننده است، اما پرستار بچه برای شما اینگونه عمل نمیکند. شما به فردی نیاز دارید که زمانی که مشغول غذا دادن و نگهداری از نوزادتان هستید، از شما حمایت کند، برایتان غذا درست کند، ظرفها را بشوید و خرید کند.
همچنین احتمالا نمیخواهید توسط افرادی که به دیدنتان میآیند دوره شوید. پس از ماه اول، آشنایانتان زمان زیادی دارند تا نوزاد شما را ببینند و قربان صدقهاش بروند. زمانی که شما و نوزاد با تغذیه با شیر مادر اخت شدهاید، شما احساس اطمینان بیشتری نسبت به توانایی خود در آرام کردن نوزادتان پیدا کردهاید، و اگر نوزاد گریه کند شما هم به خاطر نوسان شدید هورمونهای پس از زایمان پا به پای او گریه نمیکنید!
با شریک زندگیتان درباره تصورتان از چند هفته اول زندگی خانوادگی جدید صحبت کنید. این موضوع را در نظر بگیرید که پدرانی که هنگام تولد نوزاد چند هفته مرخصی میگیرند در تمام مراحل زندگی از جمله نوجوانی به فرزندانشان نزدیکتر هستند.
۵. وسایل خود را برای رفتن به بیمارستان آماده کنید.
احتمالا دو کیف لازم دارید: یکی برای زایمان و یکی برای پس از تولد. در کیف اول دفترچه بیمه، مدارک لازم برای بیمارستان، برنامه تولد، دوربین عکاسی یا فیلم برداری، میان وعدهها، هر آنچه هنگام زایمان شما را آرام میکند مانند روغن ماساژ، موسیقی آرامش بخش، یک توپ تنیس (برای درد زایمان)، و در کیف دوم پوشکها، چند لباس و کلاه برای گرم نگه داشتن سر کوچک نوزادتان، همچنین (نوار بهداشتی، سینه بند شیردهی، لباس خواب شیردهی). همچنین ممکن است بخواهید چند هدیه برای پرستاران بگیرید تا آنها را خوشحال کنید. اگر همراهتان فردی است که با آنها سریع گرم میگیرد، بیشتر احتمال دارد وقتی میخواهید در سالن پیادهروی کنید، با شما همراهی کنند، در غیر این صورت احتمالا سیاستهای معمول خود را رعایت میکنند.
۶. ضروریات را تهیه کنید.
شما با کمی تحقیق میتوانید فهرست بلند بالایی از چیزهایی که باید برای نوزاد بخرید پیدا کنید، اما در حقیقت به بیشتر آنها نیازی ندارید. بسیاری از این موارد هم چیزهایی است که شما تا مدتی به آن احتیاج نخواهید داشت، مثل کالسکه یا سیدیهای مخصوص خواباندن نوزاد. اما از آنجایی که خرید کردن با یک نوزاد تازه متولد شده سخت است، حتما نیاز دارید لوازم ضروری را از قبل تهیه کنید.
این فهرست کوتاه پیشنهادی ما است:
- اگر نمیخواهید نوزادتان روی تخت شما بخوابد، گهواره نوزاد یکی از ضروریات است.
- ننوی بچه، ننوها برای کمک به خواباندن نوزادان بسیار کارآمد است.
- راکر _ تهیه آن ضرورت ندارد اما شیردهی به کودک را آسانتر میکند.
- بالشتک شیردهی
- آغوشی (ضروری)
- پوشک ـ یک یا دو بسته قانون کلی ۱۰ پوشک در هر روز است.
- تشک تعویض بچه، حوله یا دستمال مرطوب
- چند لباس زیر، لباس سرهمی نوزادی، لباس خواب، جوراب، کلاه
- چند ملحفه که یکی از آنها از بقیه گرمتر باشد
- ساک پوشک
- صندلی خودرو (میتوانید مدلی را انتخاب کنید که قابل تبدیل به کالسکه است)
- شیردوش و شیشه شیر
- مانیتور اتاق نوزاد
- صندلی یا تخت گهوارهای (مکانی که نوزاد بتواند روی آن قرار گیرد و شما را هنگامی که آشپزی میکنید یا کارهای دیگر خانه را انجام میدهید با خیال راحت تماشا کند.)
- پماد (برای جلوگیری از ترک برداشتن نوک سینه)
- سینه بندهای شیردهی، لباس/ لباس خواب شیردهی تا بتوانید به سادگی شیر دهید.
۷. برای شیردادن به نوزاد برنامهریزی کنید.
تحقیقات نشان میدهند نوزادانی که با شیر مادر تغذیه میشوند باهوش تر و سالم تر هستند و هر چه دوره شیردهی طولانیتر باشد، کودک باهوشتر و سالمتر خواهد بود.
با این که مطالعات کمی بر روی تاثیرات هیجانی تغذیه با شیر مادر روی مادر و نوزاد صورت گرفته، میدانیم مادری که به نوزاد خود شیر میدهد تغییرات هورمونیای تجربه میکند که بر چگونگی درک احساسات نوزاد میگذارد. برخی از متخصصان معتقدند مادری که شیر میدهد پیوند عمیقتری یا فرزندش ایجاد میکند که در نتیجهی آن در طول زمان مادر و کودک ارتباط بهتری با یکدیگر خواهند داشت.
اگر شما به دلیلی نتوانید به نوزادتان شیر بدهید، مثلا اگر داروهایی مصرف میکنید که برای کودک مضر است، شکست خورده محسوب میشوید؟ البته که نه. اما یک فرصت فوق العاده با مزایای بسیار برای خود و فرزندتان را از دست دادهاید. اگر برنامه دارید به نوزادتان از سینه شیر بدهید، با تامین منابع مورد نیازتان، قطعا قادر به این کار خواهید بود.
ما به طور معمول نمیبینیم مادران، خالهها و عمههایمان به فرزندانشان شیر میدهند، بنابراین گاهی اوقات انتظار نداریم به راحتی بتوانیم به نوزادمان شیر بدهیم. در ابتدا طبیعی است که نوک سینهها به طرز غیرقابل تحملی دردناک شوند، یا این که مکیدن سینه برای کودک مشکل باشد. این مشکلات میتواند به راحتی شما را از شیردهی منصرف کند. گاهی مواقع، نوزاد با یک چالش به دنیا میآید، مانند چسبندگی زبان که لازم است پزشک یک ضربه سریع به زیر زبان کودک بزند. بنابراین خود را برای تلاش کردن آماده کنید، درست همانطور که خود را برای زایمان موفق آماده میکنید. در حالی که باردار هستید:
- یک یا دو کتاب خوب درباره شیردهی بخوانید.
- یک بالش شیردهی بخرید (بسیار کارآمد است).
- برای هفته اول به فکر دریافت حمایت از افراد با تجربه برای شیردهی باشید. یک ایدهی خوب این است که از قبل اطلاعات چند مشاور در زمینه تغذیه با شیر مادر را پیدا کنید. چنین متخصصی اغلب تفاوتهای عظیمی برای شما ایجاد میکند، وقتی یک جلسه با یک متخصص میتواند شما و کودکتان را در مسیر درست قرار دهد ارزش ندارد که تحمل اضطراب را به خودتان تحمیل کنید.